söndag 19 februari 2017

Soliga vårstigar på Sörmlandsleden

Foto: Niklas Holmström
 
Jag hade velat in i det sista med var jag skulle springa idag men till slut blev det den ursprungliga idén med Sörmlandsleden Järna - Läggesta som förverkligades. Det är en helt underbar sträcka på leden men det är irriterande krångligt att ta sig till Järna (om man inte vill springa fram och tillbaka eller har två bilar). Jag lämnade Västerås kvart över sex och klockan hann bli över nio innan vi klev av den sista bussen i Järna. Restiden inkluderar då i och för sig upphämtning av Niklas i Eskilstuna och en god fika i Södertälje C i väntan på bussen och det är ju en trevlig start på dagen. Från busshållplatsen är det femtio meter till leden och man är snabbt ute i skogen. Kul att det är många som promenerar, och säkert springer, på den här delen av leden men det gör tyvärr snön nertrampad och stigarna isiga av och till. Inget problem en dag som denna, vi hade gott om tid på oss och lugn i sinnet och ingen av oss ramlade faktiskt på hela dagen. Den här tiden på året när ljuset kommer tillbaka och solen börjar värma igen är verkligen helt fantastisk. Inte minst som nu när väderleksprognosen hade varit något dyster men solen lyste från klarblå himmel hela dagen!
 
Vi tassade fram genom vackert skogslandskap i utkanterna av Järna. Hälsade på en söt misse som var på morgonjakt, stannade till och lyssnade på svartmes och korsnäbb, sprang och pratade så att vi tappade bort leden ett par gånger och vaknade till i takt med att värmen steg. Snart var vi framme vid Tunnelgruvan. På sommaren kan man bara titta in men nu på vintern när isen ligger kan man klättra ner och igenom vilket vi förstås roade oss med.
 
 
 

 
 
 
Strax därefter nådde vi Vattgruvsmossen, inte särskilt stor men otroligt vacker, speciellt som den idag var täckt med ett lager frost som glittrade i solen. Vi tog oss ut till mossens kant och där möttes vi av ljudet från spelande orre på andra sidan, häftigt! Vi vek sedan av från huvudleden in på stora gruvleden där jag inte har sprungit tidigare. Bara en kort omväg men åh vad läcker den var! Vackra hällmarker upp och ner över små bergsknallar, mossbeklädda stenar, låga tallar barrbeklädda stigar. En mini ridge mitt på var nog dagens höjdpunkt, otroligt läcker, bara alldeles för kort! 


 
Gott om spår efter vargarna som håller till runt Mölnbo. Foto: Niklas Holmström
 
Väl ute på huvudleden var det lite isigare igen. Det känns som att man är mitt ute i ingenstans men det finns ganska gott om parkeringsplatser intill leden och vi mötte en hel del vandrare här. Vi hejade glatt på alla vi mötte och fick plötsligt ett rop tillbaka: Niklas, vilken bra blogg du har! Det visade sig vara ett par vana vandrare och vi blev stående säkert tio minuter och pratade om härliga ställen att uppleva till fots. Självklart passade vi också på att ta en kort avstickare upp på en av höjderna man passerar där det finns ett mycket kort men roligt inslag av scrambling för den hugade.  Jackorna åkte av, solen värmde verkligen nu och det var sån vårkänsla att springa i bara tröja.
 
Foto: Niklas Holmström
 
 
Foto: Niklas Holmström
 Stigarna som följer är helt underbara, mjuka av tallbarr över hällmarkerna och stenigare längs med de otaliga vackra sjöarna. Leden är dragen precis intill strandkanten vid de flesta och det var så läckert med de sjungande isarna i solen. Gott om folk ute på isen också, de såg lika nöjda ut som vi. Uppe vid utkikstornet på Fräkensjöberget trollade Niklas fram kaffe, smörgås och arracksbollar ur ryggsäcken. Det smakade fantastiskt, jag borde också börja ta med fika på långturerna. Ner från Fräkensjöberget är det alltid ett nöje att springa och snart dyker nästa fina sjö upp. Ja, så förlöpte dagen. Visst var det partier som inte var lika njutbara också, framför allt på de skuggiga delarna där is täckte stigen och vi fick trippa varsamt fram, men de var inte särskilt långa. Vi tog verkligen god tid på oss och stannade ofta för att beundra utsikten eller bara njuta av stigen. Klockan hann bli nästan fem innan vi var framme vid bilen som vi ställt i Läggesta men vad gjorde väl det? Bättre sätt att spendera en solig vinterdag kan jag knappast tänka mig!
Termometer på leden :-) Fem plusgrader fast klockan redan var över tre.


 

Foto: Niklas Holmström
 

Foto: Niklas Holmström


Stora isfallet skymtar borta till höger Foto: Niklas Holmström

 
Foto: Niklas Holmström


 

 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar